Radio Spes 20 jaar ! [medewerker]
 
Jules Segers

'Radio'grafie
Deze professionele filmcriticus werd geboren in Gent, groeide op in Lokeren en trok na zijn tienerjaren richting Mechelen, waar hij zich sterk engageerde bij de scouts.
In 1970 vestigde hij zich met zijn echtgenote in Groot-Bijgaarden.
Van kindsbeen af werd hij gepassioneerd door film. Twee films staan hem daarbij in het geheugen gegrift: "De courier van de tsaar" van M. Strogoff en "De witte L." met zijn prachtige berglandschappen en gletchers. Na de oorlogsjaren kwam Jules Segers onder de indruk van de ettelijke oorlogsfilms, die uitgebracht werden na de bevrijding.
Op de universiteit studeerde hij politieke, sociale en perswetenschappen. Naast het actief opvolgen van de vele nieuwe films en het schrijven van artikeltjes in allerlei kleine tijdschriften, schreef hij een licentiaatsverhandeling over filmkritiek. Op de universiteitsbanken werd de liefde voor de filmkritiek geboren.
Jules Segers kwam beroepshalve eerst in de algemene journalistiek terecht en schakelde al snel over naar de filmjournalistiek. Zo richtte hij het tijdschrift "Mediafilm" op, waarvan hij meer dan 30 jaar hoofdredacteur was. Ook de "Mediafilm-Cahiers" met uitgebreidere filmbesprekingen stonden onder zijn naam. In diezelfde periode was hij ook als filmoloog werkzaam binnen het kader van "Cedocfilm", een filmdienst die door het katholiek onderwijs werd opgericht om de filmopvoeding te behartigen.
Later ging deze dienst over in "Cinemagie". Eerst was Jules Segers er hoofd van de studie- en documentatiedienst, later directeur.
Na de periode van Mediafilm en Cedocfilm zette Jules Segers zijn loopbaan verder als freelance filmcriticus. Hij was onder andere lid van de Beroepsbond van de Belgische filmpers (BBP), en schreef ook voor "Film en Televisie" en "Cinemagie", de opvolger van "Mediafilm".

Zijn voorkeur gaat uit naar het genre van de Westernfilm! Films die hem in dat verband sterk zijn bijgebleven, zijn deze met John Wayne en Kevin Costner. Ook de films van John Ford en Clint Eastwood zijn volgens Jules Segers vermeldenswaardig.
Hij verwijst graag naar volgende uitspraak van André Bassin: "de western is het filmgenre bij uitstek in de Amerikaanse filmwereld".

Programma's :
In de jaren '80 startte Jules Segers op radio Spes met het programma "Filmkroniek" of "Kroniek van het witte doek", eerst samen met Sabine Maertens, nu met Wim Corbeel.


werkt mee aan :